Onderstaand uittreksel komt uit het boek:
De Moutwijnindustrie te Schiedam
door: Coen Kramers Thz.
en is verschenen in 1946 bij uitgeverij ‘Lieverlee'


Klare. Jenever bereid van moutwijn. Klare houdt verband met klaren zuiveren. Oorspronkelijk was het klare jenever = zuivere jenever. Een glaasje klare, een glaasje jenever. Oude klare = belegen jenever.
Korenwijn.Andere naam voor moutwijn.
Mout. Ontkiemende gerst. Wordt in de branderij aangewend tot het versuikeren -diastasewerking - van het zetmeel der granen.Ontkiemende gerst is eigenlijk groenmout.
Door voorzichtig drogen op een oven (eest) ontstaat eestmout. Bij droging aan de lucht spreekt men van luchtmout. In de Schiedamsche branderijen wordt eestmout verwerkt.
Moutwijn. Alcoholische drank, in de Schiedamsche branderijen door gisting en distillatie uit granen gewonnen. Alcoholsterkte 46%.
Het graanbeslag, waaraan de aanzetgist wordt toegevoegd, bestaat uit gelijke deelen mout, rogge en mais. Na beëindiging der vergistingsperiode wordt de gevormde gist afgeschept en het uitgegiste beslag aan een enkelvoudige distillatie onderworpen in koperen ketels, met open vuur ol stoom verhit.
Het nu gewonnen alcoho1product, ruwnat, met een alcoholsterkte van 10 à 11%, wordt eveneens gedistilleerd (tweede distillatie) en heet dan enkelnat. Alcoholsterkte 22%.
Tenslotte wordt dit enkelnat aan een distillatie onderworpen (derde distillatie) met als eindproduct moutwijn. De wijze van vergisten en distilleeren geven aan den moutwijn een speciaal aroma van bijzonder karakter. Door een enkelvoudige distillatie (vierde distillatie) van moutwijn met eenige aromatische ingrediënten, wordt door den distillateur de Schiedamsche jenever gestookt.




Name: Genever or Jenever
Born: The Netherlands, a longtime ago - at least 400 years.
AKA: Geneva, jeneva, Hollands, Schiedam. By people who don't know much about the matter, it is also called Dutch Gin. This is a mistake, because there is also Dutch Gin as an imitation of English Gin.
Jenever and Gin are two complete different drinks.

So many names? Schiedam is a place just outside Rotterdam where the distilling of jenever is centred. The French word for juniper -one of the main ingredients of both jenever and gin - is: Genièvre. The Dutch word is 'jeneverbes'. From this you can see where the name's jenever and gin come from.
Not to be confused with: The Swiss city -no connection, London dry gin, although English troops fighting for the Dutch in Elizabethan times probably got to know jenever at that time. It is also said that it was brought to England during the reign of William the Third. The English version followed as an imitation of Dutch jenever.
What is it? There are many variations, but the best qualities are probably much as it was 400 years ago. It's basically a triple distillation of malted cereals, mainly barleys, when it is properly made. Otherwise it is based on molasses, with artificial flavouring. There are still four distilleries in Schiedam, including the one where our jenever is distilled. The basic spirit is called 'Moutwijn' (malt-wine) and this is redistilled with juniper and other botanicals. The best Dutch jenever has a refined flavour and tends, therefore, to be drunk neat.
Styles: The strongest in taste is the slightly yellow coloured 'Oude Jenever' While it is called 'oude' (old) this means it's an older style, referring to the old 'pre war' style.
Not that the jenever itself is older! Almost 98% of the so called 'Oude Genever' is non matured!!
Noord's is one of the very few shops were you can buy real matured jenever. There is also a 'jonge jenever' (you can probably translate that yourself), which is clear and with little or no malt-wine content. The minimum alcohol degree of jenever, young or old is 35%. The better qualities are always higher in percentage. There are also some sweet jenevers, flavoured with lemon or black currant. They are lower in alcohol. Apple, pear or even peach jenever doesn't exist, they consists of just alcohol mixed with artificial flavours.
Famous for: Some brands still use the easily recognizable high-shouldered sandstone jar.