OLD NEWS

Updated: November 16th 2004

Untitled The Headlines

Advanced Warning in Duitsland
Recensies cd's
De eerste cd's nu verkrijgbaar
Nieuw Platenlabel
ReGroovable de nieuwe Advanced Warning cd
Nieuwe LP Bluesbastards
Advanced Warning in Galerie Beam te Nijmegen
Advanced Warning in Duitsland te Gernsbach
Oude opnamen Herbert Noord op de Concertzender
Advanced Warning op de Regionale Radio
Advanced Warning tijdens Jazz & Blues Nacht te Emmen
Advanced Warning actief met opnemen nieuwe cd
Advanced Warning in Den Helder
Explosion Extra Ordinaire
Machinegeweer
Hammonditis in Vrij Nederland
Rinus krijgt Award
Meervaart Concert op cd
Wie kent hun namen nog?
Interview Rinus Groeneveld
Nieuwe Cd Harvey KaiserAdvanced Warning
in Galerie Beam te Nijmegen


Filmmaker Erwin Labijt maakte bijna twee jaar geleden een video interview met Rinus en Herbert in het kader van een studieproject over het wel en wee van hun muziek en dan speciaal hun relatie met het Hammond orgel.
Door het bijzondere karakter van hun muziek en de informatie die Rinus en Herbert verstrekten is besloten het verzamelde materiaal voor publicatie gereed te maken.
Erwin zag het als een gemis, dat een groter publiek niet in staat werd gesteld kennis te nemen van de video en het daarop verzamelde gesprek- en geluidsmateriaal.
In twee sessies van ongeveer vier (!) uur wordt de video vertoond in de Nijmeegse Galerie Beam.
De video laat tevens interviews met diverse andere zich met het Hammond orgel verbonden voelenden aan het woord.
De vertoningsdata zijn: vrijdag 19 en vrijdag 26 september a.s. Meer informatie over het project:
de loods (klik op de rode stip in het verschijnende plaatje!)

Het adres van Galerie Beam is:
Pijkestraat 4 te Nijmegen.

Advanced Warning
in Duitsland te Gernsbach


Op zaterdag 30 en zondag 31 augustus heeft Advanced Warning een tweetal succesvolle concerten gegeven in het pittoreske plaatsje Gernsbach, gelegen in de nabijheid van Baden Baden.
Tevens zijn 'live' opnamen gemaakt.
Wijnmaker Rainer Iselin organiseert op zijn wijnbedrijf regelmatig culturele evenementen.
Voor nadere informatie over Weingut Iselin: Weingut Iselin.

Oude opnamen Herbert Noord op de Concertzender


Op dinsdag 19 augustus 2003 werd in het programma "Live op zomertoer!" aandacht besteed aan live opnamen uit de jaren '70, destijds op LP uitgebracht en, voor zo ver bekend, nooit op CD heruitgegeven.
In deze uitzending werd de lp 'Live At the Kroeg' van het Herbert Noord/Harvey Kaiser op de draaitafel gelegd.
De bezetting op deze lp is als volgt:
Harvey Kaiser, tenorsax, Wil van Slogteren, gitaar, Herbert Noord, hammondorgel en John Engels, drums.
Het concert vond plaats op 8 oktober 1979 in De Kroeg te Amsterdam.
Samenstelling: Hans Straman
Voor meer informatie over de concertzender:

Concertzender


Advanced Warning
via de Regionale Radio


Twee regionale radiostations zullen aandacht aan de muziek van Advanced Warning besteden
Het rond Uithoorn uitzendende
RICK FM zal in het door Rolf .H. Polak gepresenteerde programma "All That's Jazz", zaterdag de 19e juli (22.00 - 24.00 uur) en zondag de 20e juli in de herhaling (21.00 - 23.00 uur) een JazzProfiel uitzenden over Advanced Warning bij Rick FM (99.0 FM via de kabel en 106.3 FM via de ether).
In Beverwijk en omstreken is Radio Beverwijk actief. Het programma 'Van Balade tot Swing', gepresenteerd door Len de Zeeuw en Willem Kuiper zal eveneens aandacht besteden aan Advanced Warning.
Dit programma wordt 'live' uitgezonden op woensdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur.
Radio Beverwijk zendt uit op de kabel 104.5FM en via de ether 105.4 FM
Advanced Warning
op Jazz & Bluesfestival Emmen


Op vrijdag 30 mei jl. heeft Advanced Warning opgetreden tijdens de Internationale Jazz & Blues Nacht te Emmen.
Het optreden dat plaatsvond in café 'Groothuis' viel in goede aarde bij het in grote getale toegestroomde publiek .
Max Bolleman, die de met Flavium op tournee zijnde Pierre van der Linden verving, kon ook op enthousiaste bijval rekenen.
Van het concert zijn opnamen gemaakt, dus wie weet wat er straks nog te beluisteren valt.
Hierbij een paar door John Veenboer gemaakte snapshot's van het optreden.


Meer informatie over de locatie: Eetcafé Groothuis
Advanced Warning
actief met opnemen nieuwe cd


Het heeft eventjes geduurd maar Rinus, Herbert en Pierre hebben besloten dat er een vervolg op Explosion Extra Ordinaire moet komen
Zeker gezien de meer dan enthousiaste reacties op de laatste en het feit dat de cd bijna volledig uitverkocht is.
De opnamen waarvoor de voorbereidingen al in volle gang zijn zullen medio augustus plaats vinden. Er zijn een fors aantal nieuwe nummers bedacht maar mogelijkerwijs zullen ook een paar 'oude' nummers onder de loep worden genomen. De opnamen zullen plaats vinden in Studio 44 van Max Bolleman.

Voorlopige werktitel: 'Get Real'
Advanced Warning
was op 21 juni
in Den HelderOp vrijdag 21 juni heeft Advanced Warning een concert gegeven in Den Helder.
Galerie Windkracht 13 aan de Weststraat tegenover de oude rijkswerf was de plek waar in het kader van het Helderse Jazz weekend dit concert plaats vond.
De aanwezigen werden geconfronteerd met een op volle kracht varend Advanced Warning.
Rinus pakte uit met enige electronica en Pierre ging vreselijk te keer tot groot genoegen van de volle zaal.
Organisator George van de Winkel vond het een mooi begin van een nieuwe start voor jazz in Den Helder.HERBERT NOORD:

'EXPLOSION EXTRA ORDINAIRE'
COMPROMISLOOS, IN WEZEN EN MUZIEK
Tekst: Marc Becher


Luisteraars, wees gewaarschuwd! Herbert Noord kent geen middenweg. Je vindt zijn muziek geweldig, of je vindt het niks. Zijn coterie Advanced Warning krijgt dan ook nooit lauwe reacties. Het dak gaat eraf of de bezoekers gaan er vandoor. En zo hoort het ook volgens Herbert Noord: 'Spelen we te hard? Is het te ruw of te moeilijk? Dan moet je nu eens opletten!'

De laatste CD van Advanced Warning (november 2000) bevat wat de titel belooft: 'Explosion Extra Ordinaire', een buitengewone uitbarsting van Hammondgeweld. Vluchten kan niet meer, dekking zoeken is zinloos. Herberts Hammond speelt de tent volkomen plat. Daarbij kundig geassisteerd door zijn kompanen van jaren her, Rinus Groeneveld op tenorsax en Pierre van der Linden op slagwerk (in dit geval een betere duiding van zijn instrument dan het eufemistische drums).
Verontrustend
Herbert Noord is compromisloos, in wezen en muziek. Onmodisch halflang haar en een zachte, uitnodigende oogopslag. Een lang, zwaar lichaam, dat steevast in tijdloos zwart is gestoken. Zijn Hammondorgel krimpt onder zijn fysieke verschijning. Hij beult de toetsen af, stampt het tempo met zijn linkervoet uit de vloer. En groovet, sleurt, swingt en rukt verontrustende muziek uit de toonwielen.
Machinegeweer
In het tot nu toe eerste en nog steeds enige encyclopedische overzicht van jazz en geďmproviseerde muziek in Nederland (uit 1978), staat onder zijn lemma: "Modern met free elementen". Een duiding die nog steeds klopt. Maar ook een definiëring die in de loop van de jaren wel is aangescherpt. Neem bijvoorbeeld "Give Me A Break", het sluitstuk van 'Explosion Extra Ordinaire'. Woest en ontregelend gaat Herbert Noord tekeer. Hij trekt een gigantische bak registers los, richt zijn orgel als een machinegeweer op het machteloze publiek en vuurt zonder genade veertig seconden lang een zenuwslopend, eindeloos repeterend akkoord door de zaal. Elf jaar eerder, in 1989, zette Herbert Noord dit nummer ook al op een CD. Maar wat een verschil. Op 'Hi-Fi Apartment' klinkt een lichtvoetige, in hoog tempo afgewerkte blues-in-Jimmy-Smith-stijl. Twee jaar later, op de CD 'Nothing To Be Afraid Of' is Jimmy Smith naar huis gestuurd. Een funky, mars-achtig ritme maakt "Give Me Another Break" wat corpulenter; de orgelsolo spettert.
Een ander nummer dat ook op de CD uit 1989 staat, "Je Chante Miou Miou", gaat op Herbert Noords jongste CD relaxter van start. Na een vrij intro door saxofonist Rinus Groeneveld klopt Herbert Noord ontspannen het funky thema uit zijn toetsen en zet vervolgens de luisteraar compleet op het verkeerde been door soepel en smeuďg swingend zijn solo af te werken.
Bedwelmende hoogten
De andere stukken op de CD zijn nieuw materiaal. De blues is het centraal station van waaruit elk thema vertrekt met onbekende bestemming. De reis gaat langs eigenzinnige akkoorden, vol wringende intervalstapelingen; het spoor hobbelt over een wat hakerige ritmiek en de luisteraar snelt langs solo's als gapende afronden, zwiepende haarspeldbochten en bedwelmende hoogten. Herbert Noord is een weinig fijnzinnige reisleider, die zijn gasten niet comfortabel voortsuffend vervoert, maar hen onderweg de adrenaline door de bloedbaan laat kolken.
Gloeiende geiserstraal
Herbert Noord speelt Hammond op het scherpst van de snede. Zijn orgel staat continu op knappen. Hij tikt zijn akkoorden kort aan, je hoort de borrelend kokende toonwielen sissen onder zijn vingers. En als een gloeiende geiserstraal spuiten ze bevrijd omhoog als hij ze de ruimte geeft. Zelfs onder langzame thema's gist en stuwt het. Een groot technicus is Herbert Noord niet. Net als bij Thelonious Monk lijken zijn vingers wat moeizaam achter zijn improviserende gedachten stroom aan te struikelen. Hij is niet de organist van de snelle, geraffineerde loopjes, maar des te meer van uitputtende krachttoeren, van intens geladen orgelspel. Een intensiteit die de afgelopen jaren alleen maar toegenomen is, zoals zijn laatste CD overvloedig bewijst.
Levensblije gevoel
Conventies, het publiek behagen, Herbert Noord heeft daar volstrekt maling aan. Hij zegt dat niet alleen bij herhaling, hij voegt de daad ook bij het woord. 'Explosion Extra Ordinaire' laat een organist horen die volstrekt zijn eigen ding doet. Herbert Noord speelt als een kat: vooral en op de eerste plaats gericht op zichzelf, op het behagen van zichzelf. Herbert Noord concentreert zich op de veruitwendiging van zijn particuliere opvattingen. Niks mode, niks goede smaak, niks rekening houden met, niks compromis. Met als resultaat een unieke muziek die allereerst hemzelf behaagt. En als het dan ook nog de luisteraar behaagt, dan is dat mooi meegenomen, maar het hoeft niet - een kat laat zich ook alleen maar aanhalen om zichzelf een lol te doen en niet om (net als een hond) degene die hem aait te plezieren. Mij behaagt de muziek van Herbert Noord. Vanwege het bijzondere, nergens meer mee te vergelijken karakter van zijn sound, de onvoorspelbaarheid van zijn stukken en het aardse, ongecompliceerde levensblije gevoel dat zijn improvisaties uitstralen. Ik aai hem.

Deze recensie verscheen in 'Turning Wheel' van 15 mei 2001

Hammonditis in Vrij Nederland


vnint.jpg - 82858 Bytes


In het weekblad Vrij Nederland van 14 februari heeft Rudie Kagie een artikel gewijd aan het fenomeen Hammond. Herbert Noord komt in het artikel uitgebreid aan het woord.
"Het meest avontuurlijke album van Advanced Warning", noemt Rudie Kagie 'Explosion Extra Ordinaire'.

Rinus krijgt Award

Rinus kreeg begin januari in Dirkshorn samen met Wouter Kiers,Candy en Hans Dulfer een Award uitgereikt voor hun promotie van de funky saxofoon. Organisator Jan Hupkens noemde de vier 'muzikale kanjers' die hij van harte hun prijs gunde.
awardrinus.jpg - 61057 Bytes

Het Meervaart concert op cd!!!!

Het roemruchte Meervaart concert, dat Advanced Warning in het kader van het Amsterdamse Blues Festival in februari 1990 voor een volle zaal gaf, is eindelijk op cd uitgebracht. Verwacht wordt dat eind oktober de eerste exemplaren ter beschikking komen. Voorlopig alleen via deze web-site maar in de toekomst mogelijk ook in de gewone platen handel.
De cd bevat vijfenveertig minuten zinderende bluesmuziek in een Advanced Warning setting.
Musici: John C. Marshall, gitaar en zang, Rinus Groeneveld, tenor-sax, Walther de Graaf, gitaar, Herbert Noord, HammondB3 en natuurlijk Pierre van der Linden op drums.


Lees ook het interview met Herbert Noord


Nieuwe Cd 'Advanced Warning'

'EXPLOSION Extra Ordinaire'

NU UIT!!!

explosion2.gif - 5323 Bytes

"Gratis" muziek van Advanced Warning

Advanced Warning is met een aantal songs aanwezig op de site van Vitaminic. Hier vallen een aantal Mp3 bestanden te downloaden van de cd HiFi Apartment. Deze cd is al enige tijd uitverkocht en hoewel er onderhandelingen over een heruitgave gaande zijn, kan dat nog wel enige tijd duren. Om de liefhebbers niet teleur te stellen is er voor deze mogelijkheid gekozen. Tevens willen wij in de toekomst wat meer onuitgebracht werk via deze nieuwe geluisdrager onder de aandacht brengen.

U kunt alvast een kijkje nemen bij:

VitaminicMp3


De volgende reacties zijn genoteerd:


De Volkskrant wist op 4 januari het volgende te melden:
"Zinderende live opnamen van Jazz & Blues trio. Het verhitte 'Give Me A Break' maakt de titel waar".


'Je gaat mee of je gaat tenonder met deze muziek' (C.J.)
'Jezus, wat swingt dit' (L.G.)
'Niet echt voor op de zondagochtend, lijkt mij' (J.V.)
'Als jullie getreiterd worden gebeurt er wat zo te horen' (B.W)
De muziek is zoals het hoort: direct, aards en geladen.(M.B)
It was energetic and powerful! I loved it...and enjoyed the interplay amongst musicians.(P.F)
'Ja, dit begint er op te lijken. Op spannende muziek, bedoel ik' (J.v.E.)
You Are One Cookin' M..F.. (R.A.)
Te gek dat het een 'live' opname is. Mooie lange nummers(J.K.)
Medesky? Oh noooo! Noord! Surely Holland's wildest organ. Clusters, hot tones, clusters, you barely can't take breath in between.The amps, steadily overdriven, produce a dirty sound, fully compatible to the tenor sax which is one of the dirtiest I ever heard. The title of the album stands for its contents. Turn your amp slightly lower before listening to this CD. (J.W.)
Today I know that Advanced Warning is a band that produces jazz of first line (R. d. A.M.)

Helaas werden wij er een beetje door overvallen (we hadden niet gedacht dat Hilversum onze muziek zo snel zou oppikken) maar op zondag 24 december j.l. zond de VPRO het nummer 'Old Fashioned' uit in het programma 'Jazz op vier'.
Programmamaakster Vera Vingerhoedts zit duidelijk op het vinkentouw waar het echt nieuws betreft.henkvanes.jpg - 5740 Bytes
Henk van Es
Herman de Wit
hermandewit.jpg - 2962 Bytes

Wie kent hun namen nog?

Een enkele ingewijde in de Nederlandse jazz-scene misschien maar dan houdt het snel op.
Van de in 1994 overleden baritonsaxofonist/kunstschilder Henk van Es is weinig op vinyl en al helemaal niets op cd te verkrijgen. Zover bekend valt het zeer eigenzinnige baritonspel van Henk alleen te beluisteren op de plaat ‘Live at The Bohemia Jazzclub' (ook wel bekend onder de naam ‘Soulbrass Inc'.).
Toch is er materiaal voorhanden, want Herbert Noord die met beiden lang en veel heeft samengespeeld nam meestal een cassette recorder mee om en ander vast te leggen.
Veel van dit opgenomen materiaal is niet bruikbaar door de technische onvolkomenheden van cassetterecorder en opnametechniek, slechte akoestiek, luidruchtig publiek en niet te vergeten de muzikale omstandigheden. Toch blijft er na geduldige en zorgvuldige schifting voldoende materiaal over om de muziek van Henk in volle glorie te laten klinken.
Een producer die kortelings een klein stukje muziek van Henk te horen kreeg, was diep onder de indruk van Henk's muzikale inventiviteit en persoonlijkheid.
Henk, die o.a. in Parijs regelmatig samen speelde met pianisten Bud Powell, Kenny Drew en trompettist Nedley Elstak is altijd een swinger geweest die het woord ‘bop' hoog in zijn vaandel had. Mocht de lezer van dit bericht eventueel (aanvullende) informatie over Henk willen verschaffen, aarzel niet en e-mail ons. Wij werken aan een bescheiden biografie van Henk. Ook foto- of audio-materiaal zijn van harte welkom.

Hetzelfde geldt ook voor de in 1995 overleden tenorsaxofonist Herman de Wit. Van Herman is mogelijk wat meer vastgelegd, o.a. bezitten wij een lp met saxofoniste Eva Bouman, maar veel is het niet. Wij hopen snel meer informatie te kunnen verschaffen.


CD BESTELLEN:


Als u deze cd wilt bestellen kan dit door overmaking van 15,20 Euro op rekening nr.: 46.77.93.387
t.n.v. Stichting Jazz Werkgroep
onder vermelding van:


CDBR 002
en vergeet uw naam, adres, postcode en plaats niet.

U krijgt de cd dan zo snel mogelijk toegezonden.


Nieuwe Cd Harvey Kaiser
& Roswell Rudd

kansas.jpg - 39782 Bytes
New Yorkse Saxofonist Harvey Kaiser heeft samen met o.a. trombonist Roswell Rudd en de 85-jarige trompet legende Bobby Johnson Jr. een in eigen beheer uitgegeven cd gemaakt. Deze 'live' opgenomen cd is een eerbetoon aan de muziek die in het midden van de dertiger jaren in Kansas City werd gemaakt.
De cd valt te bestellen bij:
Harvey Kaiser,
50 Mohonk Rd. High Falls,
NY 12440 USA

kans2.jpg - 21544 Bytes


For a recent interview with Harvey: Chonogram


Site van Greenfield.
Rinus Groeneveld eigen site
:GreenfieldSt. Germain wilde ook Hammond bespeler worden.

De muziek die Ludovic Navarre graag had willen maken maar alleen maar van kan dromen.(Zie Herbert's Column: Een behangetje uitkiezen met St. Germain)

Advanced Warning
was op 24 & 25 juli in Gernsbach
Duitsland


Afgelopen zaterdag 24 en zondag 25 juli gaf Advanced Warning een tweetal concerten in het pittoreske plaatsje Gernsbach, gelegen in de nabijheid van Baden Baden.
Werderom een feest

Wijnmaker Rainer Iselin die in de wijnkelder van zijn wijnbedrijf regelmatig culturele evenementen organiseert, was
zeer in zijn nopjes met de twee concerten die Advanced Warning in het Altes Rathaus gaf.
Voor nadere informatie over Weingut Iselin:Weingut Iselin.

Recensies nieuwe cd's


Op het internet zijn de eerste recensies van de nieuwe cd's verschenen. In het internet Jazz tijdschrift
'Draai om je oren' valt de bespreking van een drietal cd's uitgebracht op het nieuwe Advanced Warning label te lezen.

De eerste cd's nu verkrijgbaarNa 'ReGroovable' die als eerste cd van het nieuwe label uitgebracht wordt, is nu een aantal 'Live' recordings van Advanced Warning in diverse bezettingen op cd gezet. Als eerste cd is gekozen voor 'Hot House' een 'Live' concert van Advanced Warning opgenomen tijdens het Leids Jazz Festival in jazzclub 'Hot House'.
Rinus, Pierre, Herbert aangevuld met Walther de Graaf (Gitaar) en Jeroen de Rijk (Percussie). De opnamedatum is 18 januari 1992.

De 2de cd die nu verkrijgbaar is betreft een 'Live' concert opgenomen tijdens het Amersfoortse Jazz Festival in 1996.
Het bijzondere aan deze cd is de bezetting die bestaat uit Rinus, Herbert en John C. Marshall (Gitaar).

Luister naar de MP3/Listen to the MP3

Als derde in de reeks wordt een radio registratie van een concert in 1990 uitgebracht.

Luister naar de MP3/Listen to the MP3

Deze opnamen gemaakt tijdens het beroemde Meervaart Blues Festival zijn door de KRO uitgezonden. De band bestaat uit Rinus, Herbert, Pierre aangevuld met Walther de Graaf (Gitaar) en John C. Marshall (Gitaar en zang). Een zinderend concert aangekondigd door organisator de helaas overleden Martinn van Olderen.

Luister naar de MP3/Listen to the MP3In bewerking zijn momenteel een cd met de gitaristen Paul Weeden en Wim Overgaauw.
Ook is Attakullaculla, de eerste LP die Paul Weeden opnam in Europa uit 1972, overgezet op cd en binnenkort te verkrijgen via deze site.
De al enige tijd uitverkochte cd HiFi Apartment is opnieuw uitgebracht en eveneens te bestellen.Hoe de cd's te bestellen?
Zend ons een e-mail sjw.xs4all.nl met vermelding van de gewenste cd en het adres waar de cd naar toe moet worden gezonden.
Maak vervolgens € 12,50 plus € 2,50 verzendkosten over op rek. nr. 46.77.93.387 t.n.v. St. Jazz Werkgroep. Zodra het geld is ontvangen wordt de cd naar het opgegeven adres verzonden.
De cd's zijn als volgt genummerd:

SJW BLR 001.......... HiFi Apartment
SJW BLR 0019................Hot House
SJW BLR 0011.......Live in Amersfoort
SJW BLR 0012..........Meervaart Blues
SJW BLR 008................ReGroovable
SJW BLR 0018............Attakullaculla

Bij meerdere cd's blijven de verzendkosten € 2,50.


Dubbel cd

SJW BLR 0019..Hot House en SJW BLR 0012 ..Meervaart Blues is ook als dubbel cd uitgebracht. De prijs bedraagt dan € 22,50 plus verzendkosten € 2,50.
Bestellen als bovenstaand met vermelding 'dubbel cd'.


E-mail: sjw@xs4all.nl

Nieuw platenlabelDe Stichting Jazz Werkgroep heeft besloten een eigen platenlabel in het leven te roepen.
Nadat in 1969 de SJW een drietal LP's heeft uitgebracht om de toentertijd ook al schrikbarend slechte marktsituatie voor Nederlandse Jazz enigszins te verlichten, is nu bijna 25 jaar later het besluit gevallen om opnieuw een serie op de markt te brengen. Ditmaal cd's met nieuw of nog nimmer uitgebracht werk, maar ook her-persingen en van LP's overgezette cd's.
De serie zal onder de naam "LiCoRe Rare BLR records" worden uitgebracht.
De nieuwe cd van Advanced Warning ‘ReGroovable' geniet de eer de spits af te bijten.
Dan volgen een trio cd van Rinus, John C. Marshall en Herbert waarop een live registratie van een concert, diverse radio-opnamen met o.a. Paul Weeden, Fred Leeflang en Charlie Green.
Ook concertregistraties van Wim Overgaauw, Henk van Es, Herman de Wit en nog vele anderen zullen bij gebleken belangstelling op het zilveren schijfje belanden.

De Nieuwe Advanced Warning cd heet ReGroovable


De nieuwe cd van Advanced Warning waarvan de opnamen plaatsvonden op 17 & 18 augustus 2003 in Studio 44 van Max Bolleman werd begin oktober door Rinus en Max gemixt en op 17 oktober heeft de editing plaats gevonden.

Basklarinettist Harry Sparnaay schreef de volgende hoestekst:

At the age of seventeen , playing the tenor saxophone, I was convinced that the only music I would ever love was jazz.
It naturally followed that with a couple of other die hard jazz fans, I formed the Bohemia Jazz Quintet.
To facilitate our playing, in 1962 we also established the Bohemia Jazz Club.
I started listening to John Coltrane, my biggest idol ever and literally lived with my John Coltrane records.
When Trane was finally booked for a live performance in Amsterdam, I spent the night camped out in front of the music shop where the tickets were to be sold the next morning.

We ‘Bohemians' enjoyed playing jazz, and marveled at the music we were creating. One of the highlights of my budding jazz career was being accepted in the ‘Theo Thaldick Big Band', where I got to play regularly with the well-known tenor players Clous van Mechelen and Willem Breuker. I was living my dream..until.

While studying at the conservatory I ran afoul of the powers that be. Word reached the board of directors that I had been seen jamming the nights happily away in ...... A JAZZ CLUB! It wasn't enough that I was playing a dirty instrument like the tenor sax, but I had the nerve to moonlight in A JAZZ BAND. The classically oriented board of directors were so appalled that I barely escaped expulsion.

Though jazz was still my first love, my interested widened to contemporary music. Everything fell into place when I picked up the bass-clarinet. Since jazz hadn't made my very wealthy, I had to choose between the tenor saxaphone and the bass-clarinet. The clarinet won.

Sometimes I regret my decision, but only for a moment. One of these rare moments occurred when I heard the cd of Pierre, Rinus, and Herbert. What a sound ! what a Cd ! ......and what a devine instrument the saxaphone can be in the hands of a master! I consider ReGroovable to be a must to listen to and not just because of the saxaphone.

Harry Sparnaay


Luister naar de MP3/Listen to the MP3


.


Nieuwe LP Bluesbastards


In een tijd, dat er praktisch alleen nog maar sprake is van cd's mag het uitbrengen van een LP opmerkelijk worden genoemd.
Toch is dat hier het geval. Zangeres Karien Wielenga en Rinus Groeneveld hebben hun schouders onder het project gezet en het resultaat van hun inspanningen is vertaald in een op lekker dik vinyl geperste LP.
Drie nummers van gemiddeld vijf minuten aan iedere kant. Ja jongelui, deze geluidsdrager moet nog gedraaid en omgedraaid worden om al het moois te kunnen beluisteren.
Rond 1983 namen Karien en Rinus onder de naam 'Bluesbastards' al een eerdere Lp op met o.a. Han Bennink op drums en Hans Dulfer op sax. Echter de kwaliteit van de persing beviel hun maar matig om niet te zeggen slecht. Al die jaren bestond het plan om een herkansing aan de groeven toe te vertrouwen die wel aan de verwachtingen zou voldoen.
In studio Greenfield werden opnamen gemaakt met naast Rinus en Karien, drummer Maarten Kruijswijk, organist Elvis Sergo, gitarist, Mick Heine en basgitarist, Hans Ruigrok.
In Tsjechië werd een nog op ouderwetse kwaliteit toegespitste plaatperserij gevonden. Karien ontwierp een fraaie hoes en voila, 'Who's Plumber' van de Bluesbastards is daar.
Meer informatie op:
Bluesbastards.nl
Opgelet: Er zijn maar 300 exemplaren van de Lp geperst, dus wie het eerst komt het eerst maalt!


Archive Advanced Warning NewsPhotogallery Organnews Paul Weeden News CD's for sale